23948sdkhjf

Organisationer melder om rekord: Over 40.000 ansøgninger om julehjælp

Der er ikke kommet flere fattige, men de fattige er blevet fattigere.
De fleste danskere glæder sig til julehyggen 24. december, men for mange er det også en tid med bekymringer. Det er nemlig langtfra alle, der har råd til flæskesteg og julegaver til børnene.

I år har langt over 40.000 familier søgt om julehjælp, og af dem har mere end 30.000 familier fået godkendt deres ansøgning.

Det viser en rundringning, som Avisen.dk har lavet til seks af de største uddelere af julehjælp, Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær, Kirkens Korshær, Børnenes Kontor, Røde Kors og Mødrehjælpen.

Tilsammen har de seks organisationer modtaget flere ansøgninger end sidste år, og mange af organisationerne har også måtte godkendt flere ansøgninger, fordi mange familier har fået færre penge. Det har de for eksempel oplevet hos Frelsens Hær.

- Der er ikke kommet flere fattige, men de fattige er blevet fattigere, siger informationschef i Frelsens Hær Lars Lydholm til Avisen.dk.

Det skyldes ikke mindst kontanthjælpsloftet, som trådte i kraft 1. oktober, mener han.

Det betyder for eksempel, at en enlig forsørger med to eller flere børn maks kan modtage 15.385 kroner i alt om måneden. Det giver færre penge end tidligere for mange børnefamilier.

- Den fattigdom, vi har i Danmark, er ikke tilfældig. Den er politisk besluttet, siger Lars Lydholm.

Det er chef for Kirkens Korshær Helle Christiansen enig i. Hun kalder kontanthjælpsloftet “et foreløbigt lavpunkt i den fattigdomsgørelse af mennesker uden for arbejdsmarkedet, som har stået på over de senere år”. Det har ifølge Helle Christiansen gjort, at velfærdssamfundet ikke fungerer længere, og det derfor er blevet overladt til private organisationer at stå for hjælpen.

- Vi synes ikke, det skal være sådan. Vi synes, det er en samfundsopgave at sørge for dem, der har det allerringest, siger Helle Christiansen og fortæller, at Kirkens Korshær har fået 30 procent flere ansøgninger i år.

Julehjælpen kommer i forskellige former fra organisation til organisation, men består ofte af en pose med mad eller et gavekort til mad samt et eller flere gavekort til forskellige butikker til at købe julegaver for.

Frelsens Hær giver i år 100 kroner mere i hver af deres tre forskellige pakker med julehjælp, så de nu er på 600, 800 og 1000 kroner. Men det har også betydet, at organisationen må samle flere penge ind end tidligere – næsten otte millioner kroner – og derfor er alle pengene endnu ikke hjemme her få dage før jul, fortæller informationschef Lars Lydholm.

Organisationerne indsamler blandt andet penge ved at afholde arrangementer og gå på gaden, og så samarbejder de med supermarkeder og andre virksomheder, som enten donerer eller sælger billige gavekort og madkurve til organisationerne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127